Keramický nůž je řezný nástroj, k jehož výrobě byla použita moderní technologie. Jedná se o výrobek z látky zvané oxid zirkoničitý, (ZrO2), jež po zpracování dosahuje na Mohsově stupnici tvrdosti hodnoty 8,2. Jedná se tedy o velice tvrdý materiál (pro srovnání diamant, který je na vrcholu této stupnice, má tvrdost 10, zatímco ocel se pohybuje v rozmezí mezi hodnotami 5 až 6). Čepele vyrobené z oxidu zirkoničitého nepodléhají korozi. Jejich ostří je značně odolnější proti opotřebování, a proto vydrží mnohem déle. Keramické nože se vyrábějí lisováním za vysokého tlaku (až několik desítek tun) z prášku, který je směsí oxidu zirkoničitého a speciálního pojiva. Úkolem pojidla je zajistit, aby takto vzniklý polotovar udržel při následném spékání svůj tvar. Spékání probíhá po dobu několika dní a materiál je při něm vystaven teplotě až 1400 °C. Hotová čepel se pak brousí a leští pomocí diamantového kotouče. Tak získá svůj konečný tvar a ostří, načež se k ní připojí střenka.
Keramické nože nepodléhají korozi, proto je v čím dál větší míře používají i potápěči. Vzhledem k jejich nevodivosti a skutečnosti, že nejsou magnetické, nacházejí uplatnění i v práci pyrotechniků.
Jelikož keramické nože jsou chemicky netečné, neabsorbují chuť ani zápach krájených potravin a jejich ostří si dokáže udržet svoje vynikající vlastnosti bez broušení i několik let, jsou velmi vhodné pro použití v kuchyni. Nicméně vzhledem k jejich vyšší křehkosti se nehodí k sekání, řezání kostí či hluboko zmražených potravin. Ze stejných důvodů je nelze použít ani k páčení. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože uchovají jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne ani neztratí hodnotné vitamíny.
Nechte se inspirovat naší nabídkou jednotlivých nožů nebo potěšte sebe či své blízké některou ze sad vkusně balených keramických nožů v klasickém, ale i moderním – barevném designu. Kdo si oblíbil keramické nože, často pak s vědomím jejich ušlechtilosti a zdravého přístupu k čerstvým potravinám i vaření, sahá i po keramické škrabce či keramickém struhadlu. Kromě toho, že Vaše nože nebudete mýt v myčce, ale jen pod studenou vodou, a nebudete s nimi otvírat konzervy či krájet zmrzlé potraviny, můžete prodloužit jejich životnost ostříčem či ocílkou.