naše produkty nakupujte zde
 

Keramické nože Vitapura

Keramický nůž je řezný nástroj, k jehož výrobě byla použita moderní technologie. Jedná se o výrobek z látky zvané oxid zirkoničitý, (ZrO2), jež po zpracování dosahuje na Mohsově stupnici tvrdosti hodnoty 8,2. Jedná se tedy o velice tvrdý materiál (pro srovnání diamant, který je na vrcholu této stupnice, má tvrdost 10, zatímco ocel se pohybuje v rozmezí mezi hodnotami 5 až 6). Čepele vyrobené z oxidu zirkoničitého nepodléhají korozi. Jejich ostří je značně odolnější proti opotřebování, a proto vydrží mnohem déle. Keramické nože se vyrábějí lisováním za vysokého tlaku (až několik desítek tun) z prášku, který je směsí oxidu zirkoničitého a speciálního pojiva. Úkolem pojidla je zajistit, aby takto vzniklý polotovar udržel při následném spékání svůj tvar. Spékání probíhá po dobu několika dní a materiál je při něm vystaven teplotě až 1400 °C. Hotová čepel se pak brousí a leští pomocí diamantového kotouče. Tak získá svůj konečný tvar a ostří, načež se k ní připojí střenka.

Keramické nože nepodléhají korozi, proto je v čím dál větší míře používají i potápěči. Vzhledem k jejich nevodivosti a skutečnosti, že nejsou magnetické, nacházejí uplatnění i v práci pyrotechniků.
 
Jelikož keramické nože jsou chemicky netečné, neabsorbují chuť ani zápach krájených potravin a jejich ostří si dokáže udržet svoje vynikající vlastnosti bez broušení i několik let, jsou velmi vhodné pro použití v kuchyni. Nicméně vzhledem k jejich vyšší křehkosti se nehodí k sekání, řezání kostí či hluboko zmražených potravin. Ze stejných důvodů je nelze použít ani k páčení. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože uchovají jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne ani neztratí hodnotné vitamíny.
 
Nechte se inspirovat naší nabídkou jednotlivých nožů nebo potěšte sebe či své blízké některou ze sad vkusně balených keramických nožů v klasickém, ale i moderním – barevném designu. Kdo si oblíbil keramické nože, často pak s vědomím jejich ušlechtilosti a zdravého přístupu k čerstvým potravinám i vaření, sahá i po keramické škrabce či keramickém struhadlu. Kromě toho, že Vaše nože nebudete mýt v myčce, ale jen pod studenou vodou, a nebudete s nimi otvírat konzervy či krájet zmrzlé potraviny, můžete prodloužit jejich životnost ostříčem či ocílkou.

 

Ekožena Anna, 57 let
Se sadou keramických nožů jsem moc spokojená. Na rozdíl od nožů kovových je nemusím brousit a...